Despre teatru și….altele asemănătoare.

Posted: 26 februarie 2012 in Uncategorized

În urmă cu mai bine de o mie șase sute de ani, Ioan Gură de Aur (Chrysostom) scria, referindu-se la spectacolele de la teatru:
˝Oare nu de aici se strică moravuri, apar divorțurile, neînțelegerile și vrăjbile între case? Căci când te vei umplea de desfrânare privind la cele de acolo, te faci slăbănog la virtute, înverșunat și vrășmaș curăției și înfrânării, iar întorcându-te acasă, soția îți va părea mai urâtă. De aceea, vă rog pe voi toți să fugiți de spectacolele cele rele de la teatre, iar pe cei ce merg, să-i trageți de acolo. Căci cele ce se fac acolo nu aduc mângâiere, ci pierzare, pedeapsă și osândă; și ce folos este de această dulceață vremelnică, când de acolo se naște chinuirea cea de-a pururea?˝
Oare dacă Ioan acesta ar fi contemporan cu noi, ce părere ar avea despre (in)decența (în special în îmbrăcăminte) de pe stradă, din întâlnirile noastre sau din biserici? Ce părere ar avea despre creștinii care, după slujba de duminică dimineața de la biserică, au o după amiază ˝binecuvântată˝ de ștrand și plajă? Ce părere ar avea despre niște creștini lumești care, în goana nebună după afirmare sunt gata să faca orice compromis, numai de dragul de-a ajunge măcar o dată-n viață pe scena X-Factor, Dansez pentru tine, Românii au talent, etc.? Oare ce părere ar avea despre multe alte lucruri care pe vremea lui erau ˝TABU˝, dar în generația actuală au devenit un mod de viață? Dumnezeu ne vrea cu gelozie pentru El! Știe că ispitele și provocările cu care ne confruntăm în sec. 21 sunt mai multe și mai mari decât în trecut, dar tot El este Acela care ne poate da și biruința. Ap. Pavel, luminat de Duhul Sfânt trage semnalul de alarmă și caută să ne conștientizeze de voia Domnului: ˝Și aceasta cu atât mai mult, cu cât știți în ce împrejurări ne aflăm: este ceasul să vă treziți în sfârșit din somn; căci acum mântuirea este mai aproape de noi decât atunci când am crezut. Noaptea aproape a trecut, se apropie ziua. Să ne dezbrăcăm, dar, de faptele întunericului și să ne îmbrăcăm cu armele luminii.˝ Romani 13:11-12.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s