Îi rentabil să faci evanghelizare?

Posted: 24 martie 2012 in Uncategorized

Zilele acestea m-a preocupat mult un lucru mai neobișnuit (de fapt atât de neobișnuit, că nu mi s-a mai întâmplat niciodată înainte). În urmă cu un an, la sfârșitul unui serviciu de priveghi, mă abordează un frate (prezbiter și conducător de biserică):
-Ia spune Sandule, am auzit că ați avut evanghelizare.
-Da…
-Și, s-a predat vreunul?
-Păi…
-Nu de altceva, zise fratele, (înainte să apuc să-i răspund), dar vrem să facem și noi la biserică, și nu stiu dacă-i rentabil?!
Frate, i-am zis, noi suntem datori să semănăm sămânța; Dumnezeu poate să facă să crească și să rodească.
Da da, dar,…..plecă nedumerit fratele, aranjându-și cu grijă pălăria pe cap, în timp ce în spatele meu, un alt frate care ascultase scurta conversație, murmură: ˝auzi ce întreabă ăsta, dacă-i rentabil?!˝
Am înțeles bine. Fratele nu întreba dacă câstigi ceva bani de pe urma evanghelizării, ci dacă se merită cheltuiala?! Asta-i marea problemă în zilele noastre: nu câștigi, dar (măcar) nici să nu cheltui. Este adevărat că trăim în Postmodernism (și asta ne face, din păcate, să devenim tot mai pragmatici), lumea s-a schimbat mult, și poate că Evanghelizarea clasică, obișnuită, așa cum o știm de atâta timp, nu mai dă rodul mult așteptat, ca în urmă cu câteva decenii. Poate că ar trebui să apelăm mai des la alte metode (din punctul meu de vedere, evanghelizarea de la om la om are rezultate mai bune), dar totuși se merită efortul și investiția de a face mai departe evanghelizare în cadrul bisericii locale. Sunt atâția care l-au primit aici pa Domnul, ațâția care aici gasesc un răspuns întrebărilor cu privire la lume și viață, etc. Investiția materială nu-i mare, dar ni se pare mult. Sticsurile și apa minerală pentru predicator, cincizeci de ˝arginți noi˝ – nutrețul catârului, o strângere de mână și un Pacea Domnului nu-i o avere, dar, uneori ni se pare mult. Și nu-i de mirare; atunci când comitetul bisericii are in plan, pe primul loc ˝înfrumusețarea bisericii˝, geamuri cu termopan, aer condiționat, scaune noi, și altele, atunci totul pare prea scump, o investiție cu semnul întrebării. Dacă nu se predă nimeni? …zic unii.
Și ce-i dacă nu se predă nimeni? …zic eu. Oare asta-i problema care ar trebui să ne macine? Oare la noi îi numărul? Oare îi treaba noastră să numărăm mâinile ridicate în sus, de la sfârșitul predicii? Oare…? Oare…?
Dumnezeu ne-a dat fiecăruia dintre noi o sarcină: să evanghelizăm pe cei din jurul nostru; să ducem vestea bună a mântuirii și altora. Fără bilanțuri și regrete, fără calcule de rentabilitate și păreri de rău pentru timpul și energia (uneori, la prima vedere) pierdută.
Ap. Pavel știa una: ˝Dacă vestesc Evanghelia, nu este pentru mine o pricină de laudă, căci trebuie s-o vestesc; și vai de mine dacă nu vestesc Evanghelia!˝ 1Cor. 9:16.
Cineva spunea cam așa: ˝Evanghelizare înseamnă atunci când un cerșetor spune unui alt cerșetor că el a găsit pâine, și îl îndrumă și pe acesta spre acel loc.˝
Dacă ai avut parte de Harul lui Dumnezeu în viața ta, să nu taci, ci du-te de spune și altora de lucrul acesta, spune-le că ai găsit Pâinea Vieții și Lumina Lumii! Îi rentabil, se meriță tot efortul, pentru slava lui Dumnezeu!
O cântare la a cărei versuri meditez mult în ultimele săptămâni spune așa:

Merge-voi cu mâna goală, înaintea Domnului?
Suflete nu-i pot aduce, niciun singur snop măcar.

Refren:
Merge-voi cu mâna goală, înaintea Domnului?
Suflete nu-i pot aduce niciun singur snop măcar?

Da, Isus m-a răscumpărat, de moarte nu am frică!
Dar să merg cu mâna goală, asta-i ce mă supără.

Anii mei pe care i-am pierdut, înc-odată de-ar veni;
Să pot lucra pentru Isus, cât aș fi de fericit.

Voi creștini, lucrați cu râvnă! Tot ˝nainte vă zoriți!
Aduceți pe mulți la Isus, atât timp cât mai trăiți!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s