Glumețul Lot

Posted: 1 noiembrie 2012 in Uncategorized

Lot a ieșit și a vorbit cu ginerii săi, care luaseră pe fetele lui: ˝Sculați-vă˝, a zis el, ˝ieșiți din locul acesta; căci Domnul are să nimicească cetatea.˝ Dar ginerii lui credeau că glumește. (Geneza 19:14)

Pe baza acestui verset s-a ˝filozofat˝ mult, și încă se va mai face de-acum încolo. Am auzit ocazional, chiar și de la amvon, că Lot acesta era un om așa glumeț, încât nici atunci când vorbea serios, nu mai puteai avea încredere în el. Așa s-a întâmplat și în împrejurarea descrisă mai sus, în versetul 19: Lot, la insistențele celor doi îngeri, și-a avertizat ginerii și fetele să părăsească Sodoma, pentru că condamnarea cetăților păcătoase a fost deja semnată, de Însuși Dumnezeu. S-a lovit însă de urechi surde; ginerii credeau că este o glumă, și asta nu din cauză că Lot își ˝omora˝ timpul liber făcând glume și bancuri, ci pentru că nu puteau crede așa ceva; era prea de tot.
Nicăieri în Sfânta Scriptură nu vom găsi vreun argument, cât de mic, în a-l acuza pe Lot, așa cum fac unii, chiar și predicatori. Dacă aceștia ar citi Cuvântul cu atenție mărită, ar observa că cea mai bună descriere a caracterului lui Lot o face Apostolul Petru: ˝…și dacă (Dumnezeu) a scăpat pe neprihănitul Lot, care era foarte întristat de viața destrăbălată a acestor stricați; (căci neprihănitul acesta, care locuia în mijlocul lor, își chinuia în toate zilele sufletul lui neprihănit, din pricina celor ce vedea și auzea din faptele lor nelegiuite)˝… 2Petru 2:7-8.
Scurt și la subiect, Lot nu era un fel de Doru Octavian Dumitru al Sodomei, și nici un politician, membru în Consiliul orașului, despre care știm că (unora) le cam plac glumele, făcute mai ales pe seama populației, și neadevărul, ci Petru îl descrie ca pe un NEPRIHĂNIT; la fel de NEPRIHĂNIT ca și Noe, având un suflet tot NEPRIHĂNIT, pe care și-l chinuia în fiecare zi văzând nelegiuirea în care se complăceau concetățenii săi.
Nu știu, și nu contează de ce numele lui Lot nu apare în lista OAMENILOR CREDINȚEI din Evrei 11, dar cu siguranță că locul lui este acolo, pentru că a fost un om al credinței și un neprihănit înaintea lui Dumnezeu.
Într-o Sodomă globală a mileniului trei, Dumnezeu caută oameni cu trăsături de caracter ca ale lui Lot; neprihăniți care să-și chinuiască sufletul mai degrabă, decât să se bucure și să se complacă în nelegiuirile pe care le văd la tot pasul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s