Vorbe și frunze vs. fapte și rod

Posted: 9 iunie 2013 in Uncategorized

˝El (Isus) a spus și pilda aceasta: ˝Un om avea un smochin sădit în via sa. A venit să caute rod în el și n-a găsit. Atunci a zis vierului: ˝Iată că sunt trei ani de când vin și caut rod în smochinul acesta, și nu găsesc. Taie-l. La ce să mai cuprindă și pământul degeaba?˝
˝Doamne˝, i-a răspuns vierul, ˝mai lasă-l și anul acesta; am să-l sap de jur împrejur și am să-i pun gunoi la rădăcină. Poate că de acum înainte va face rod; dacă nu, îl vei tăia.˝ (Luca 13:6-9)

În pilda relatată mai sus, este vorba de un pom fructifer. Putea să fie orice, dar Domnul Isus folosește, poate aleatoriu, imaginea smochinului. Pentru noi poate fi orice alt pom fructifer, specific nouă românilor. După cum cunoaștem toți, deși un pom nu trebuie să fie lipsit de frunze, nicăieri prezența frunzelor nu garantează existența rodului.
Lucrez în domeniu pomicol și, din practică, știu că nu toți pomii care fac frunze fac și rod, dar întotdeauna cei care fac rod au neapărat și frunze. Cei care nu aduc rod au cele mai frumoase și mai dezvoltate frunze, pentru că, în lipsa rodului, toate mineralele care le absoarbe pomul din pământ se canalizează înspre frunze, iar cel care aduce rod, va dezvolta frunze mai slabe, care abia pe parcurs se vor dezvolta, dar niciodată nu vor avea aspectul celor care se ˝odihnesc˝. Sunt unele sortimente de pomi, în special merii, despre care se spune că ˝alternează˝; adică un an aduc rod, iar celălalt an foarte puțin sau deloc.
Se pare că așa este de multe ori și cu noi, oamenii. Uneori producem atâtea frunze frumoase: vorbe, laude, implicări (de ochii lumii), ne trâmbițăm facerile de bine, predicăm dar nu trăim și practic, cântăm, pentru că a devenit o rutină deja, et c., încât îi punem în umbră pe cei care, deși tăcuți, aduc mult rod: în anonimat, în odăiță, să nu știe stânga ce face dreapta, o vorbă simplă dar spusă la vremea potrivită, și multe alte lucruri de genul acesta. Aceștia sunt ˝smochinii lui Dumnezeu˝. Unei albine nu-i pasă dacă cineva îi face reclamă, niciodată nu se va opri să facă o poză care să apară pe prima pagină a ziarului sau să fie aplaudată de la amvoane. Pe ea nici nu o interesează dacă cineva o admiră pentru cea ce face, și nici nu așteaptă răsplată, ci își epuizează viața pentru cauza care a fost creată. Pomul care aduce rod, este îngrijit, și va aduce și mai mult; cel care nu aduce, poți să-i dai orice și oricât, degeaba. Pomii neroditori sunt doar frumoși și plini de sevă, ocupând pământul degeaba, atât.
Dumnezeu are așteptări de la fiecare din noi, după capacitățile cu care am fost înzestrați; niciodată nu ni se va cere mai mult, dar ni se va cere să aducem rod bogat.
Pomul se cunoaște după rod iar omul după caracterul lui și după ceea ce produce acest caracter. Într-un creștin născut din nou, Dumnezeu a investit mult, de aceea așteptările sunt mari, pe măsura investiției.

˝Cine zice că rămâne în El trebuie să trăiască și el cum a trăit Isus.˝ (1Ioan 2:6)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s