RADICAL

Posted: 7 iulie 2013 in Uncategorized

În urmă cu câteva săptămâni mi-a picat în mână o carte foarte valoroasă, nu ca și preț, ci ca și conținut. Până acum două-trei luni nu știam nici cine este David Platt și nici că ar fi scris vreo carte.
De când am început să citesc primele pagini, mi-am dat seama că de fapt titlul cărții acompaniază conținutul, sau invers. O recomand tuturor, mai ales celor care au multe întrebări sincere în dreptul lor, cu privire la voia lui Dumnezeu pentru viețile lor.
Redau mai jos câteva fragmente preluate din carte:

˝Sunt convins că noi, ca urmași ai lui Cristos în bisericile din Statele Unite ale Americii, am acceptat valori și idei care nu doar că sunt nebiblice, dar de fapt contrazic Evanghelia pe care afirmăm că o credem.˝ (pag. 11)

˝Ne mulțumim cu un creștinism care gravitează în jurul intereselor noastre în timp ce mesajul central al creștinismului are de-a face cu renunțarea la sine.˝ (pag. 15)

˝Prețul pentru lipsa uceniciei noastre este ridicat pentru cei fără Cristos. Este ridicat și pentru săracii acestei lumi. Gândește-te care sunt consecințele atunci când creștinii ignoră poruncile lui Isus de a-și vinde posesiunile și a le da săracilor, și, în schimb, aleg să-și cheltuiască resursele pentru a-și crește confortul, pentru a avea case mai mari, mașini mai frumoase și multe alte fleacuri. Gândește-te care sunt consecințele atunci când creștinii se adună în biserici și aleg să cheltuiască milioane de dolari pe clădiri frumoase, pe scaune tapițate și pe programe nesfârșite create pentru propria lor plăcere. Gândește-te la mulțimile flămânde care stau în afara porții belșugului creștinismului contemporan.˝ (pag. 22)

˝Aceasta este întrebarea care nu-mi dă pace adesea când stau înaintea mulțimii de mii de oameni în biserica pe care o păstoresc: ˝Ce-ar fi dacă am renunța la muzica bună și la scaunele tapițate? Ce-ar fi dacă ecranele ar dispărea și scena n-ar mai fi decorată? Ce-ar fi dacă am opri aerul condiționat și am renunța la confort? Oare Cuvântul Lui ar fi totuși suficient ca oamenii Lui să se întâlnească împreună?˝ (pag. 32)

˝Poate că de aceea ne umplem viețile cu tot felul de forme de amuzament în cultura noastră – și în biserică. Ne e teamă că dacă ne oprim și ne uităm cu adevărat la Dumnezeu în Cuvântul Lui, s-ar putea să descoperim că El stârnește o teamă mai mare și cere o închinare mai profundă decât suntem dispuși noi să-I oferim.˝ (pag. 35)

˝Oricine își dorește o viață sigură, netulburată, confortabilă și fără pericole, să stea departe de Isus. Pericolul din viețile noastre va crește întotdeauna în proporție cu profunzimea relației noastre cu Cristos.
Poate de aceea stăm noi cu mâinile încrucișate și ne mulțumim cu o relație superficială cu Cristos și cu rutina religioasă în biserică. Acolo suntem în siguranță și lumea este mulțumită că suntem acolo. Lumea este mulțumită de noi când urmărim tot ceea ce urmărește ea, chiar dacă punem o etichetă creștină peste tot ce facem. Atâta timp cât creștinismul seamănă cu visul american, vom avea puține probleme în această lume.
Dar dacă ne identificăm cu Cristos, vom pierde multe în această lume. Isus Însuși a spus lucrul acesta: ˝Orice ucenic desăvârșit va fi ca învățătorul lui.˝ Aceste cuvinte ar trebui să ne înspăimânte. Ar trebui să ne înspăimânte pentru că Învățătorul nostru a fost batjocorit, bătut, biciuit, scuipat și pironit pe cruce. Dorim cu adevărat să fim ca El?˝ (pag. 165)

˝Ascultarea radicală de Cristos nu este ușoară; este periculoasă. Nu este o navigare lină pe un vas de lux, ci este o slujire jertfitoare pe un transportor. Nu înseamnă confort, nici sănătate, nici bogăție și nici prosperitate în această lume. Ascultarea radicală de Cristos riscă pierderea tuturor acestor lucruri. Dar, în sfârșit, asumarea unui astfel de risc își găsește răsplătirea în Cristos. Și El este mai mult decât suficient pentru noi.˝ (pag. 177)

Desigur, aș putea da mult mai multe citate, dar vă las pe voi, toți aceia care veți citi cartea, să meditați adânc la Scriptură, adevărurile ei și la poziția în care vă aflați. Este imperativ să facem ceva. În urmă cu ceva timp, soția mea a adus la biserică niște copii dintr-o familie săracă. Nu a durat mult până au început comentariile: ˝Au păduchi, ne umplem de la ei. Vin doar din interese materiale.˝ et c, et c.
Cred că situația în care ne aflăm, ca și creștini, ne impune să schimbăm ceva, radical de tot, altfel consecințele sunt eterne, pentru noi, și totodată pentru cei care trebuia să fim o binecuvântare. Visul american în plasa căruia am căzut și noi, s-ar putea transforma foarte repede într-un coșmar.
Închei tot cu un citat din ˝Radical˝, ultimul capitol: ˝Adevăratul succes se găsește în sacrificiul radical. Împlinirea ultimă se găsește nu în a ne pune pe noi în centru, ci a-L pune pe Dumnezeu în centru. Scopul vieților noastre transcede țara și cultura în care trăim. Semnificația se găsește în comunitate, nu în individualism; bucuria se găsește în generozitate, nu în materialism; și adevărul se găsește în Cristos, nu în Universalism. În ultimă instanță, a-L cunoaște, a-L experimenta și a te bucura de Isus este o răsplată pentru care merită să riști totul.˝

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s