Izabela

Posted: 14 iulie 2013 in Uncategorized

In Biblie, doar doua femei poarta numele de Izabela. Prima este imparateasa, sotia lui Ahab, regele Regatului de Nord a Israelului, iar cea de-a doua femeie pomenita cu numele de Izabela este o prorocita din Biserica din Tiatira. Nu stim daca acesta ii era numele, sau datorita reputatiei ei rele, Domnul Isus o numea Izabela (Apocalipsa 2:20), dar cert este ca comportamentul ei din Biserica trezea amintiri vechi de sute de ani: ”provocarea la adulter spiritual”, intocmai cum facuse in urma cu aproape un mileniu si fiica lui Etbaal, cu Israelitii.
Putine femei (sau poate niciuna) din istoria biblica au avut un caracter atat de josnic, precum cel al Izabelei, si, la fel de putine au sfarsit ca ea.
Un scriitor numit Loan Marcus, a scris despre regina Izabela:
”IN FELUL LOR DE VIATA OBSCUR (ADICA AL POPORULUI ISRAEL) SI MONOTON, IZABELA A ADUS O EXPLOZIE DE CULOARE SI SENZATII, IAR EI AU CEDAT IN FATA STRALUCIRII FARMECULUI SI FRUMUSETII EI. CURTEA REGELUI AHAB SE SCALDA IN LUX, IAR POPORUL LUI S-A LASAT PRINS IN VARTEJUL ACESTUI DELIR. AVEAU SUB OCHII LOR LUCRURI NEMAIVAZUTE: DE LA PREOTI AI LUI BAAL SI INCHINATORI LA SOARE, UN TEMPLU SI UN ALTAR IN INIMA SAMARIEI, LA LUCRARI DE ARTA SI MUZICA, PROSTITUTIE, VRAJITORIE, SI TOATE ACESTEA FACEAU PARTE DIN INCHINAREA INAINTEA LUI BAAL. IZABELA LE-A TULBURAT MINTILE. TOATA NELEGIUIREA ACEASTA AVEA ATATA FARMEC INCAT AU DAT UITARII LUCRURILE SIMPLE CU CARE II OBISNUISE DAVID SI AU PARASIT AUSTERITATILE LUI MOISE.
FELUL LOR DE VIATA SE SCHIMBASE INAINTE CA EI SA-SI DEA SEAMA. SI ASTFEL ISRAELITII AU INCEPUT SA JOACE CUM LE CANTA EA SI SA SE INCHINE IN FATA DUMNEZEILOR EI. IZABELA REUSISE SA CORUPA O NATIUNE. ASTAZI, CAND VREI SA SPUI CEL MAI RAU LUCRU POSIBIL DESPRE O FEMEIE, SPUI: ‘E O IZABELA.’ ”
La fel ca in vremea lui Ilie, duhul care o manase pe Izabela este mai activ ca niciodata. Izabela este prezenta peste tot, si nu de degeaba avertizeaza Domnul Isus biserica din Tiatira cu privire la pericolul care se ascundea in spatele ”lucrarii” acelei prorocite. Diavolul lucra subtil prin invataturile ei, si unii din cei care erau fermecati de ”talantul” ei au cazut in plasa care le-a fost intinsa.
Izabela este gata sa faca orice sacrificiu, doar ca la urma sa-si duca planul la indeplinire. Frecventeaza regulat biserica; daca-i musai, poate varsa si lacrimi de cainta, in fata oamenilor; canta in cor sau la grup, si uneori spune si poezii. Poate intinde o mana de ajutor celor nevoiasi, si chiar este gata sa viziteze bolnavii bisericii. Se implica peste tot, chiar si in lucrurile care ii depasesc atributiunile ei, insa cu un pret: ”vrea sa stapaneasca, din umbra.” Daca-si simte amenintata pozitia, va face orice ca acel ce-i sta in cale, ”sa dispara”. Are o multime de solutii la indemana: convoaca o sedinta fulger, in compania unei dulci cafele, face o lista, aduna semnaturi, inventeaza motive, et c., si gata, s-a rezolvat – cum vrea ea. Nu are nicio mustrare de constiinta, si sta ”la masa cu Domnu”, intocmai la fel de relaxata ca si atunci cand ia micul dejun cu familia. Daca ”Ahab” este retinut cu alte treburi, in lipsa lui va avea ea grija ca totul sa decurga ”perfect”, dupa plan. Foloseste in abuz pecetea imparatului, si daca-i nevoie de martori mincinosi, ii va gasi repede pentru a putea lua mai in graba capul lui Nabot.
Izabela ameninta, santajeaza, foloseste cuvinte grele, acuzatii nefondate si este capabila chiar sa-i si izgoneasca pe prorocii Domnului, inlocuindu-le lucrarea cu un fel de nechezol spiritual.
Duhul izabelic poate poseda orice persoana care face lucrarea cu nebagare de seama. Un Ahab slab poate deveni un teren propice in care samanta Izabelei va incolti, va prinde radacini si va creste mai mult decat ar trebui in mod normal, umbrind tot in jur si facand sa se asfixieze si sa moara tot ce este in jurul ei.
Daca Izabela nu ar fi reprezentat un pericol pentru Biserica, cu siguranta Domnul Isus ar fi scutit aceasta mustrare la adresa Tiatirei, si totodata Bisericii universale de-a lungul veacurilor, dar, alaturi de mediocritatea spirituala a bisericii din Laodicea, doctrina letala a nicolaitilor din Efes si Pergam, avertizarea inselaciunilor izabelice au ramas ca un semnal de alarma care este imperios necesar pentru a fi luat in seama, acuma cand istoria se apropie de apusul ei.
Acuma, la final, nu as vrea sa fiu inteles gresit. Daca s-ar intampla ca cineva cu numele de Izabela sa citeasca aceasta postare, nu as vrea sa se simta ofensata. Nu am nimic cu numele pe care il poarta, este un nume tot mai des folosit in Vest, si, pana la urma unul frumos, si se pare ca inseamna ”CURATA”, insa ma refer la spiritul izabelic care a corupt in urma cu aproape trei milenii poporul Israel, si corupe acum unele biserici, datorita indepartarii de invatatura sanatoasa biblica si neluand in seama avertizarea Domnului Isus din Apocalipsa 2.

Reclame
Comentarii
  1. […] “La fel ca in vremea lui Ilie, duhul care o manase pe Izabela este mai activ ca niciodata. Izabela este prezenta peste tot, si nu de degeaba avertizeaza Domnul Isus biserica din Tiatira cu privire la pericolul care se ascundea in spatele ”lucrarii” acelei prorocite. Diavolul lucra subtil prin invataturile ei, si unii din cei care erau fermecati de ”talantul” ei au cazut in plasa care le-a fost intinsa. Izabela este gata sa faca orice sacrificiu, doar ca la urma sa-si duca planul la indeplinire. Frecventeaza regulat biserica; daca-i musai, poate varsa si lacrimi de cainta, in fata oamenilor; canta in cor sau la grup, si uneori spune si poezii. Poate intinde o mana de ajutor celor nevoiasi, si chiar este gata sa viziteze bolnavii bisericii. Se implica peste tot, chiar si in lucrurile care ii depasesc atributiunile ei, insa cu un pret: ”vrea sa stapaneasca, din umbra.” Daca-si simte amenintata pozitia, va face orice ca acel ce-i sta in cale, ”sa dispara”. Are o multime de solutii la indemana: convoaca o sedinta fulger, in compania unei dulci cafele, face o lista, aduna semnaturi, inventeaza motive, et c., si gata, s-a rezolvat – cum vrea ea. Nu are nicio mustrare de constiinta, si sta ”la masa cu Domnu”, intocmai la fel de relaxata ca si atunci cand ia micul dejun cu familia. Daca ”Ahab” este retinut cu alte treburi, in lipsa lui va avea ea grija ca totul sa decurga ”perfect”, dupa plan. Foloseste in abuz pecetea imparatului, si daca-i nevoie de martori mincinosi, ii va gasi repede pentru a putea lua mai in graba capul lui Nabot. Izabela ameninta, santajeaza, foloseste cuvinte grele, acuzatii nefondate si este capabila chiar sa-i si izgoneasca pe prorocii Domnului, inlocuindu-le lucrarea cu un fel de nechezol spiritual…” Citeste mai mult>> […]

  2. […] “Duhul izabelic poate poseda orice persoana care face lucrarea cu nebagare de seama. Un Ahab slab poate deveni un teren propice in care samanta Izabelei va incolti, va prinde radacini si va creste mai mult decat ar trebui in mod normal, umbrind tot in jur si facand sa se asfixieze si sa moara tot ce este in jurul ei. Daca Izabela nu ar fi reprezentat un pericol pentru Biserica, cu siguranta Domnul Isus ar fi scutit aceasta mustrare la adresa Tiatirei, si totodata Bisericii universale de-a lungul veacurilor, dar, alaturi de mediocritatea spirituala a bisericii din Laodicea, doctrina letala a nicolaitilor din Efes si Pergam, avertizarea inselaciunilor izabelice au ramas ca un semnal de alarma care este imperios necesar pentru a fi luat in seama, acuma cand istoria se apropie de apusul ei. Acuma, la final, nu as vrea sa fiu inteles gresit. Daca s-ar intampla ca cineva cu numele de Izabela sa citeasca aceasta postare, nu as vrea sa se simta ofensata. Nu am nimic cu numele pe care il poarta, este un nume tot mai des folosit in Vest, si, pana la urma unul frumos, si se pare ca inseamna ”CURATA”, insa ma refer la spiritul izabelic care a corupt in urma cu aproape trei milenii poporul Israel, si corupe acum unele biserici, datorita indepartarii de invatatura sanatoasa biblica si neluand in seama avertizarea Domnului Isus din Apocalipsa 2…” Citeste mai mult>> […]

  3. elena spune:

    Nu am reuşit să dau de dvs. să vă cer voie să folosesc un articol, cel despre Izabela. I-am dat distribuire pe facebook şi, dacă nu sunteţi de acord, să-mi spuneţi să-l retrag. Mulţumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s