De ce nu mai vor oamenii grau (Matei 13:24-30)

Posted: 28 Iulie 2013 in Uncategorized

24Isus le-a pus înainte o altă pildă, şi le-a zis: Împărăţia cerurilor se aseamănă cu un om care a semănat o sămânţă bună în ţarina lui. 25Dar, pe când dormeau oamenii, a venit vrăjmaşul lui, a semănat neghină între grâu, şi a plecat. 26Când au răsărit firele de grâu şi au făcut rod, a ieşit la iveală şi neghina.

27Robii stăpânului casei au venit, şi i-au zis: Doamne, n-ai semănat sămânţă bună în ţarina ta? De unde are dar neghină?

28El le-a răspuns: Un vrăjmaş a făcut lucrul acesta. Şi robii i-au zis: Vrei dar să mergem s-o smulgem?

29Nu, le-a zis el, ca nu cumva, smulgând neghina, să smulgeţi şi grâul împreună cu ea.30Lăsaţi-le să crească amândouă împreună până la seceriş; şi, la vremea secerişului, voi spune secerătorilor: Smulgeţi întâi neghina, şi legaţi-o în snopi, ca s-o ardem, iar grâul strângeţi-l în grânarul meu.”

In versetele 36-43, din acelasi capitol, Domnul Isus le talcuieste ucenicilor pilda neghinei. Este bine ca a facut-o El, pentru ca altfel am fi talcuit-o noi, asa cum se intampla, de fapt, in multe cazuri, denaturand pe ici pe colo adevaratul sens al pildei. 

Nu stiu de ce in traducerea Cornilescu apare cuvantul neghina, daca acesta este sensul original sau altul. In urma cu cativa ani am citit intr-un comentariu la Evanghelia dupa Matei, ca de fapt neghina din text este o planta numita ”SALBATIA OTRAVITOARE”. In prima faza, ea arata exact ca si graul, abia in momentul cand ajunge la coacere se vede diferenta intre ea si grau. Nu stiu daca la aceasta la referit Domnul Isus in pilda, cert este insa ca planta numita ”neghina” semana cu graul atat de bine incat abia la aparitia spicului muncitorii si-au dat seama ca de fapt au de-a face cu doua feluri de culturi.

Domnul Isus ne-a adus Cuvantul (graul). Dupa inaltarea Sa la Cer, i-a imputernicit pe ucenici, si pe toti cei ce vor veni dupa ei, sa duca mai departe Cuvantul Sau, sa-L semene in lungul si latul pamantului, pentru a aduce rod. Si asa s-a si intamplat, insa diavolul nu a stat nepasator cu mainile in san. Interesant, diavolul putea sa cultive campuri intregi cu neghina, sau cu ce ar fi vrut el, dar a ales sa faca altfel. A semanat samanta rea in lanul de grau, incercand, prin aceasta, compromiterea recoltei.

Cu siguranta, prin aceasta pilda, Domnul Isus nu a incercat sa de-a o lectie de agricultura ucenicilor si ascultatorilor Lui, ci vroia sa-i avertizele pentru ceea ce avea sa se intample in viitor, cand diavolul va compromite lucrarea lor de predicare, si nu numai a lor ci a tuturor ucenicilor lui, de-a lungul timpului. Si asa s-a si intamplat; istoria Crestinismului ne confirma lucrul acesta. Daca Anania si Safira ar fi avut succes in incercarea lor de a induce in eroare liderii bisericii din Ierusalim, ei, si lucrarea lor ar fi parut grau de cea mai buna calitate in ochii oamenilor. Daca Simon vrajitorul, din Samaria, nu ar fi fost demascat la timp, si el ar fi reprezentat un pericol real pentru Campul Evangheliei. Printre alte cazuri descrise in Noul Testament, sunt  fii lui Sceva, din Fapte 19, si mai ales ”nicolaitii” din Apocalipsa 2, invatatori mincinosi, a caror doctrina a infectat cateva biserici locale din Asia Mica, si poate nu numai, la  doar jumatate de secol dupa inaltarea Domnnului la Cer.

Traim in sec.  21, si poate  pilda neghinei este mai relevanta ca niciodata in Istoria Bisericii. De multe ori adevarata ivatatura a fost atat de denaturata incat oamenii nu mai stiu ce sa creada; nu mai pot face diferenta intre ce este autentic si ce este fals. Martorii lui Iehova, Mormonii, Familia lui Isus, si multe alte erezii au compromis Evanghelia. Pe de alta parte, de multe ori trairea si comportamentul nostru de pretinsi crestini s-a dovedit mai degraba a fi rodul neghinei decat al graului. Este foarte greu, mai ales pentru cei care locuiesc la sate si comune mai mici, sa le vorbesti oamenilor despre pocainta si Evanghelie, pentru ca te vei lovi de un zid al repulsiei oamenilor fata de comportamentul multor pocaiti, mai ales al celor mai proeminenti din biserica locala.

Este timpul sa facem ceva! Dam vina pentru necredinta oamenilor din jur pentru faptul ca Evanghelia esueaza, dar cred ca marea problema este la noi. Paradoxul nu mai este ca neghina seamana foarte mult cu graul, ci, din contra, graul a a juns sa semene leit cu neghina.

Nu-i de mirare ca sunt tot mai putini cei care doresc sa le vorbim despre ceva ce nici noi nu mai traim. Ca ii chemam sa vina intr-un loc in care si noi ajungem mai rar, si, poate uneori pe jumatate cu inima impartita, gandindu-ne ce clipe de inviorare ne-ar oferi plaja sau strandul – acuma pe timp de canicula. Cand nu mai avem noi dragoste si dedicare pentru Cristos, atunci nu o mai pretindem de la altii.

Ce poti sa mai spui despre Evanghelie unor atei, daca noul papa al catolicilor, Francisc, le spune ca pot intra si ei in Cer, pe baza faptelor bune?

In urma cu cativa ani, luam masa cu seful meu. La emisiunea de stiri era prezentat evenimentul inaugurarii Megabisericii lui Joel Osteen din SUA. Era prezentat detaliat tot fastul, de la proiectul cladirii, costurile si pana la slujbe si inchinare. A fost dornic sa-mi de-a o replica dura (stiind ca oarecum avem cam aceeasi credinta – protestanti): ”Unde-i simplitatea si modestia pe care a predicat-o Cristos si apostolii? Voi ne condamnati pe noi, catolicii, ca ne-a construit temple aurile, cu turle inalte, orgi imense si o multime de idoli pe pereti si pe socluri, dar voi?…”

Sincer sa fiu, am ramas fara replica. Acelasi caz a fost si pe vremea cand George W. Bush a fost presedintele SUA: ”Esti baptist, ca Bush?” Banuiti ce cuvinte grele si impresii curgeau mai departe.

Eu, si credinta mea nu am nimic de-a face cu Osteen, Bush sau altii, dar din pacate, pentru multi, cei mai proeminenti sunt standardul dupa care se masoara, in cazul nostru, crestinismul si Evanghelia.

Anunțuri
Comentarii
  1. Videscu Felicia spune:

    GRAUL nu se transforma NICIODATA in neghina, si nici neghina in GRAU, sunt si raman TOTDEAUNA SEPARATE pana la seceris!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s