Fiii lui Core… Dar, care Core?

Posted: 23 septembrie 2013 in Uncategorized

Dacă ne uităm atenți în Cartea Psalmilor, vom observa că cel puțin 11 Psalmi, din cei 150, sunt atribuiți unor compozitori (cel puțin doi) care poartă numele de ˝fiii lui Core˝.
Am auzit, în urmă cu mai mult timp, chiar de la amvonul unei biserici, că aceștia ar fi fiii lui Core; acel Core care s-a răzvrătit împotriva lui Moise și Aaron, în timpul Exodului biblic.
Astăzi, citind într-o revistă creștină de circulație internațională (tradusă și în limba română), am dat peste un articol în care autorul încerca să explice, biblic, faptul că acești psalmiști sunt de fapt fiii lui Core, rebelul de care vorbeam mai sus.
Să fie așa oare? Hmmm. Să ne uităm bine la detaliile biblice.
În primul rând, avem de-a face cu mai multe personaje biblice care poartă numele de ˝Core˝, oameni care au trăit la distanțe diferite, în timp și spațiu, unul de celălalt.
Primul om cu numele de Core, despre care relatează Biblia, a fost un descendent de-al lui Esau, fratele lui Iacov (Geneza 36:5).
Cel de-al doilea este ˝răsculatul˝ Core, cel care s-a opus lui Moise în pustiu, și care a fost nimicit de Dumnezeu, împreună cu ceata lui de răzvrătiți (Numeri 16).
Iar al treilea (și poate nu ultimul), un levit cu numele de Core, care a trăit pe vremea Împăratului Ezechia (2 Cronici 31:14)
De ce oare, din moment ce avem de-a face cu atâtea persoane care poartă numele de Core, unii țin morțiș la faptul că psalmiștii aceștia, intitulați ˝fiii lui Core˝, sunt neapărat fiii acelui Core care s-a revoltat împotriva lui Moise?
Eu nu sunt de acord cu aceasta.
Este adevărat (conform Numeri 26:11) că fiii lui Core din Numeri 16 nu au murit împreună cu tatăl lor și cu ceilalți 250 de răsculați, dar avem alte dovezi, directe sau indirecte, prin care descoperim că de fapt este vorba și aici de oameni care au trăit în perioade de timp diferite.
Câteva dovezi:
Psalmul 48, atribuit fiilor lui Core, versetul 2: ˝Frumoasă înălțime, bucuria întregului pământ este Muntele Sionului…˝
Psalmul acesta trebuie să fi fost scris după moartea împăratului David. David este cel care a cucerit Sionul, și l-a făcut reședința lui împărătească.
În versetul 8, fiii lui Core cântă despre ˝cetatea Dumnezeului nostru˝ (adică Ierusalim), iar mai departe, în versetul 9 se vorbește despre Templul Domnului, zidit de Solomon, la câteva sute de ani după Exod.
Desigur, citind psalmii fiilor lui Core, descoperim mult mai multe dovezi care confirmă că acești psalmiști nu sunt descendenții ˝răzvrătitului˝, ci au trăit în paralel cu (sau după) împăratul Solomon, sau, poate sunt chiar fii lui Core, levitul ușier din vremea împăratului Ezechia (2 Cronici 31:14).
Există loc de interpretare, dar pe baza unei date târzii, din sec. 9 sau 10 î.Cr., și nicidecum pe la mijlocul mileniului 2 î.Cr., în timpul călătoriei poporului Israel înspre Canaan.

Reclame
Comentarii
 1. Tudor spune:

  Citeste Numeri 16 acolo scrie cine a murit și Numeri 26:11 aici scrie că fii lui Core nau murit

 2. sojourner spune:

  Fiii lui Core, psalmistii, fara indoiala aceiasi cu cei din 2 Cronici, sunt descendenti ai lui Core, nu sunt fiii lui directi. Trebuie vazut ca in Scriptura de multe ori se sare peste generatii, dar despre cineva se poate spune ca este descendentul altcuiva, dandu-i-se numele de „fiu”. De exemplu, Exod 32:28 „Şi fiii lui Levi au făcut după cuvântul lui Moise şi cam trei mii de bărbaţi au căzut din popor în ziua aceea.” Este evident ca aici nu era vorba despre Chehat, Merari si Gherson, fiii lui Levi, ci despre descendentii sai. Sper ca exemplul este clarificator. Pentru o mai buna intelegere, iti recomand acest articol: http://www.comori.org/articol.php?item=884

  • alexpop7620 spune:

   După cum se vede din postare, eu am lăsat loc de interpretare. Este posibil ca acești psalmiști să fie descendenții de peste secole ai lui Core, rebelul, după cum la fel de posibil este ca să fie fiii altui Core. În orice caz, nu avem de-a face direct cu copiii lui Core, nici cu nepoții și, foarte probabil nici cu strănepoții rebelului.

   • sojourner spune:

    In 2 Cronici 20:19, avem urmatorul verset: Şi leviţii dintre fiii chehatiţilor şi dintre fiii coreiţilor s-au ridicat să-L laude pe Domnul Dumnezeul lui Israel cu glas tare şi puternic.

    Este clar ca erau fiii lui Chehat (fiul direct al lui Levi) si fiii lui Core prin descendenta.

 3. ira spune:

  In sustinerea argumentelor acestui articol mi se pare cel putin penibil sa-ti atribui cu mandrie descendenta unui ticalos, unui razvratit. Nu vad nici un alt exemplu biblic in care descendentii unei persoane percepute negativ sa-si asimileze cu mandrie numele aceluia. Cred ca eventualii urmasi a razvratitului Core sa fi avut in linie un reprezentat care sa fi avut o imagine pozitiva cu care sa fie asimilati. Cat de bine ar fi primiti unii in ziua de azi care si-ar spune „fii lui Iuda Iscarioteanul”?

 4. Sorin spune:

  Cred ca este vorba de descendenti ai lui Core… nu degeaba este specificat in Numeri 26 ca Fiii lui Core nu au murit.
  Iar faptul ca, desi tatal(stramosul) lor a fost pedepsit de Dumnezeu si acesti fii ai lui Core au fost cuceriti de acelasi Dumnezeu, este minunat! Dumnezeu nu tine in seama pacatul acesta si in dreptul copiilor. Mantuirea este personala! Sa-L cunosti pe El, te face sa treci peste orice problema din trecut, peste orice prejudecata, peste orice condamnare.

 5. nelu spune:

  Am citit astazi aceste comentarii .Mie mi s-a parut ceva deosebit ca fiii lui Core nu l-au urmat pe tatal lor in acea actiune ce avea la baza invidia.Cred ca i-au zis Tata nu ai dreptate,noi nu te urmam.Si Dumnezeu i-a binecuvantat pe ei si pe urmasii lor si le-a daruit acei psalmi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s