Iosif (fiul lui Iacov) si Isus – asemãnãri

Posted: 9 martie 2014 in Uncategorized

Foarte interesant, între Iosif, strãnepotul lui Avraam, si Domnul Isus ies în evidentã câteva asemãnãri demne de luat în seamã. Desigur, este vorba de partea umanã a Domnului Isus, cea descrisã in Evanghelii.
În primul rând, amândoi purtau nume foarte comune în Israel. Se pare cã unul din sapte bãrbati din poporul Israel purta numele Iosif. Iar unul din treisprezece, purta numele Ieshua (Isus).
Amândoi erau preaiubitii tatãlui lor.
Amândoi purtau câte o hainã specialã. Iosif purta o hainã pestritã, fãcutã special de tatãl sãu Iacov. Despre Domnul Isus se spune cã purta o hainã specialã, fãcutã dintr-o singurã cusãturã.
Amândoi au fost un motiv de urã si invidie pentru familiile lor. Iosif era urât si invidiat de fratii sãi din cauza viziunilor sale si a respectului care-l primea din partea tatãlui sãu. Domnul Isus, de partea Lui, a fost considerat de familia Sa ca „un iesit din minti”.
Amândoi au fost vânduti de…Iuda. Iosif de fratele sãu mai mare – Iuda, iar Isus de ucenicul Iuda, Iscarioteanul.
Iosif a fost vândut cu 20 de arginti, Isus cu 30.
Când au fost acuzati, condamnati pe nedrept si pentru fapte pe care nu le-au fãcut, ei nu si-au cãutat si-au cãutat singuri dreptatea. Iosif a fost întemnitat, iar Isus condamnat la crucificare.
În timp ce era în închisoare, Iosif a tâlmãcit visurile a doi colegi de celulã. Unuia i-a fost profetitã gratierea, celuilalt anuntata condamnarea la moarte.
Pe cruce, Domnul Isus a fost rãstignit între doi tâlhari. Unul a fost salvat, celãlalt condamnat.
Amândoi au salvat vietile oamenilor. Iosif a fost folosit de Dumnezeu pentru a salva de la foamete Egiptul, tribul lui Israel si alte popoare. Isus, a salvat omenirea din pãcat. Prin jertfa Sa adusã pe Calvar, odatã pentru totdeauna, fiecare pãcãtos care se întoarce la Dumnezeu cu pocãintã si credintã, este iertat de pãcatele sale.
„Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică”. Ioan 3:16

P.S.
Repet din nou, pentru a nu se face confuzie. Iosif se aseamãnã cu Domnul Isus Cristos doar în ceea ce înseamnã partea Sa umanã, descrisã în cele patru Evanghelii. Iosif nu a fost o fiintã divinã, el doar a fost folosit de Dumnezeu la vremea lui pentru a-si salva familia si o parte din lumea cunoscutã de atunci, de la foamete.
Pentru noi, Iosif rãmâne un exemplu demn de luat în seamã si de urmat. Putini oameni de talia lui a cunoscut omenirea, însã Domnul Isus este exemplul nostru suprem si MÂNTUITORUL lumii.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s