Credincioșii și…credința

Posted: 1 martie 2015 in Uncategorized

Kierkegaard spunea într-o împrejurare despre creștini că se aseamănă cu elevii care caută soluția la problemele de matematică la sfârștul manualului, mai degrabă decât să încerce să găsească singuri rezolvarea.
Fără a sta mult pe gânduri, trebuie să admit faptul că și eu deseori am fost și sunt tentat, să am aceste porniri școlărești. Stă în firea omului să afle rapid răspunsul la întrebările sale și rezolvarea la problemele care-l încearcă. Există însă o categorie de oameni care împing astfel de situații la extremă. Astfel de oameni se găsesc atât între atei, creștinii traditionali, dar mai ales între unii creștini evanghelici. Dacă unii oameni nu-și pot începe ziua fără a consulta horoscopul zilei (sau când astrele nu le sunt de niciun folos, în ultimă instanță apelează la vrăjitori & Co), cunosc mulți creștini (penticostali) care atunci când se confruntă cu o problemă cât de mică, fac din asta o sursă de câștig pentru rețelele de telefonie. Liniile prorocilor sunt suprasolicitate și se înroșesc din cauza mulțimii apelurilor telefonice. „Sunați-mă peste o jumătate de oră, pun înaintea Domnului”, se aude de la celălalt capăt al firului. Și parcă jumătatea asta de oră în așteptarea răspunsului divin pare o veșnicie: „Ce se va întâmpla cu soțul meu care trebuie să meargă la operație? Oare voi lua examenul auto? Oare, oare? Cum va fi? Ce va fi? Et c, et c?”
Acestea sunt numai o parte mică din întrebările care-i macină pe cei nerăbdători în credință, oameni care vor o scurtătură cu orice preț. Repet, toți suntem tentați și nerăbdători să aflăm răspunsul, deznodământul, rezolvarea, et c, dar Biblia ne învață că credința trebuie unită cu răbdarea, înțelepciunea, discernământul și capacitatea de a lăsa totul la atitudinea lui Dumnezeu. Oare ce ar fi fost dacă Iov ar fi știut dinainte cum se va sfârși suferința lui? Ce s-ar fi întâmplat în cele 35 de capitole din cartea lui, în care el discută cu prietenii lui lucruri, nemulțumiri, cârtiri, et c, cu privire la suferința prin care trece. Oare dacă Dumnezeu ne-ar oferi întotdeauna răspunsul la intrebările noastre am fi mai mulțumiți? Credința noastră ar fi mai mare dacă am afla cum se va sfârși încercarea noastră, boala sau ispita? Nu cred!
Să ne gândim la Moise, Iosif, David și alți eroi ai credinței, descriși în Evrei 11, și la modul în care și-au manifestat credința în Dumnezeu.
La polul opus, un alt caz didactic pentru noi. Împăratul Ezechia era în mare strâmtorare. Tocmai aflase că viața lui se apropie de final. Se smerește cu credință în fața Domnului, fapt care Îl face pe Dumnezeu să-i mai prelungească viața cu încă cincisprezece ani, ba mai mult, Dumnezeu îl și anunța despre aceasta: „Iată că voi mai adăuga încă cincisprezece ani la zilele vieții tale.” (Isaia 38:5b)
Oare cât l-a ajutat pe Ezechia vestea aceasta? Nu l-a ajutat deloc, ci din contră, faptul că a „câștigat procesul cu Dumnezeu” l-a făcut să se îngâmfe, să se mândrească, și toate acestea au dus spre nenorocirea lui. Exemplele ar putea continua, însă nu cred că sunt necesare pentru acest context.
Închei cu un citat al autorului creștin, Philip Yancey: „Credința pe care Dumnezeu o prețuiește pare să crească tocmai atunci când totul iese de sub control, când Dumnezeu rămâne tăcut și se lasă ceața.”

Reclame
Comentarii
  1. o tema foarte actuala ai pus in fata noastra Sandu.legat de obiceiul acesta gresit ,de a cauta scurtaturi in relatia cu Dumnezeu ;El vrea sa lucreze in noi o calitate iar noi vrem sa „fentam”sunand sau cine stie ce metode de „driebling” mai sunt .sunt cazuri care aduc a paganism mai degraba (clasicul caz :sa ma marit cu cutare sau nu?)inchei cu versetul” …la rautate fiti prunci ,dar la minte oameni mari !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s