Corectitudinea religioasă – dă bine la imagine și popularitate în mediul evanghelic din România

Posted: 4 noiembrie 2015 in Uncategorized

Ieri am citit Comunicatul Bisericii Penticostale din București și am vizionat și predica pastorului Sonea, de la BBSO, și cu câteva excepții, am ajuns la concluzia că Biserica din România a ales să rămână încă în zona gri (căldicel).
Exemplele pe care pastorul BBSO le aduce în fata ascultătorilor nu au nimic în comun cu tragedia de la Colectiv. Nu poți forța un eveniment să se asemene cu altul pentru că ai vrea tu să-ți iasă bine predica. De exemplu, cazul avionului prăbușit în Sinai nu are nimic de a face cu atmosfera dintr-un club, în cazul de față, Colectiv, sau cu o paradă gay, sau un oarecare concert de „muzică” susținut de o trupă satanistă. La fel, explozia din piața filipineză, nu are nimic de-a face cu contextul din seara de Halloween, Colectiv. Orice om poate zbura cu avionul, în anumite interese, și la fel oricare dintre noi poate trece prin piață să-și facă cumpărăturile, dar nu oricine frecventează un club deocheat, după cum s-a dovedit a fi „Colectivul”.
Apoi, pastorul apelează la exemplul clasic din Luca 13, cazul galileenilor măcelăriți de Pilat. Contextul ne dă de înțeles că oamenii aceștia erau adunați și aduceau jertfe (probabil era o sărbătoare evreiască), iar trupele lui Pilat s-au năpustit asupra lor și i-au măcelarit. Bun, ce asemănare este între contextul acesta și cel din Colectiv? Niciuna!
De ce nimeni, în astfel de cazuri, nu ia exemplul Titanicului. Înainte de a părasi portul Liverpool, din Anglia, în primul drum spre America, în timpul interviului, căpitanul vasului a afirmat: „Pe acest vas nici Dumnezeu nu-l poate scufunda.” Ba da, și Dumnezeu nu a putut trece cu vederea sfidarea care i s-a adus. Cred că scufundarea Titanicului nu a fost o coincidență, ci mâna lui Dumnezeu. Ok, sunt multe abuzuri pe care Dumnezeu le trece cu vederea, dar din când în când El „vorbește” când într-un fel când în altul, numai că omul nu ia seama.
Deci, în concluzie, părerea mea este că atât comunicatul Bisericii Penticostale cât și predica de la BBSO sunt niște demonstrații de corectitudine religioasă. Ne mulăm după pretențiile opiniei publice care ține cu sfințenie la „mersul și behăitul în turmă”, după cum dau tonul niște jurnaliști sau formatori de opinie atei sau agnostici.
Nu-mi pasă de cei morți și de tragedia de la Colectiv? Ba da, pentru cei morți nu se mai poate face nimic, și nici contextul în care mă găsesc nu-mi permite să pot face ceva pentru familiile îndoliate, decât să mă rog, dar îmi pasă la fel de mult și pentru sutele de copii și oameni maturi care mor în fiecare an de cancer sau de vreo boală gravă din cauză că sistemul medical nu le pune la dispoziție un tratament adecvat bolii lor, și pentru care nimănui din fruntea statului nu-i trece prin cap să decreteze trei zile de doliu național. De ce doar pentru unii și nu și pentru alții? Și, cel mai trist este faptul ca Bisericile Evanghelice își pierd mărturia în astfel de situații. Nu mai știm cine suntem și misunea pe care o avem de la Dumnezeu; nu avem doar o misiune socială, ci una mai importantă, și anume una spirituală. Dar, să te păzească cerul ca în ziua de azi, tu pastor sau lider cu popularitate, să-ți fie atinsă reputația și popularitatea știrbită. Vei avea doar de suferit, așa că, corectitudinea religioasă-i soluția, chiar și în detrimentul Evangheliei sănătoase care ți-a fost încredințată să o trăiești și să o predici altora. Numai nu uita că într-o zi vei sta în fața Judecătorului, și poate că acuzatori îți vor fi tocmai cei pe care i-ai gugurit.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s